Zondag 20 mei heeft op heemerf Pandoerenhoeve aan de wiekenloze en ontmantelde Kaasstrooimolen de 53e meiboomplanting plaats.

Georganiseerd door heemkring Die Swane samen met de Hulshoutse volkskunstgroep Zonnedauw en de veelzijdige volkskundige doe-groep Westelfolk. Bij dit evenement denken we onwillekeurig terug  aan de oorspronkelijke initiatiefnemer, Dr. Jozef Weyns. Hij was een veelzijdig begaafd iemand:  niet enkel een eminente wetenschapper, volks- en heemkundige maar ook een begenadigd schrijver en  een handig bouwmeester.
Hij toonde respect voor het ambacht en verwezenlijkte veel voor het bewaren van de volkse eigenheden. Tijdens de vele voordrachten, die hij links en rechts gaf,  en op congressen in binnen- en buitenland konden velen kennis maken  met de van bezieling doordrenkte manier waarop hij uitweidde  over het behoud van ons erfgoed en zijn visie op museumkunde.
Zijn ideeën en verwezenlijkingen zinderen ook nu op divers terreinen  nog altijd na.

 Weyns kon tekenen, schrijven, dichten, zingen, schilderen …, en beoefende met veel kunde en overgave de edele kunst van de kalligrafie.  Hij leerde metselen, timmeren,… kon beitelen,  maar ook spinnen en broodbakken en liederen schrijven waren hem niet vreemd. De stichter van Bokrijk en auteur van het monumentale  Volkshuisraad in Vlaanderen beschilderde op andere ogenblikken potten of verkleedde zich  met Vasten-avond als vrouw. Hij hield van taal en was niet alleen spreker voor de Schooltelevisie op de BRT, maar werkte ook mee aan programma’s in prime-time op zaterdagavond.
Hij bracht oude gewoontes weer tot leven. Zo plantte  hij een geboorteboom voor elk van zijn kinderen en strooide  zandtekeningen bij iedere feestelijke gelegenheid.  Weyns hield zich ook in zijn vrije tijd nog intensief bezig met bouw-, tuin- en landschapsontwerpen. Het bouwen, mét herbruik van oude materialen, zoals door hem geïntroduceerd  bij het optrekken van zijn eigen huis op Ter Speelbergen, vond veel navolging in de streek van Beerzel, Heist-op-den-Berg, Putte, enz… Streekgenoten-fietsers zullen dat zeker niet tegenspreken.

Het gezin was voor Jozef Weyns erg belangrijk. En hij kon niet zonder vrienden. Toen hij startte met de traditie van de jaarlijkse meiboomplanting op Ter Speelbergen, werden telkens alle familieleden, maar ook vele vrienden uit binnen- en buitenland uitgenodigd en met veel warmte ontvangen. De dag van de Meiboomplanting was voor hem én zijn gezin ieder jaar weer een ware hoogdag waar dagen over nagepraat werd.
De eerste meiboomplanting had dus plaats in het Bokrijk- en Expojaar 1958.   Liefst 36 edities vonden plaats op ter Speelbergen. Toen het succes de familie Weyns boven het hoofd groeide en de traditie dreigde teloor te gaan, werd de organisatie overgenomen door de Heistse heemkring Die Swane en verhuisde naar het Hof Van Riemen, waar opeenvolgend 5 meiboomplantingen plaats hadden.  In 2012 is het dan ook al welgeteld de 53e keer dat deze meiboomplanting, ongetwijfeld het oudste, meest vermaarde en sfeerrijkste lentefeest in de Zuiderkempen, georganiseerd wordt. En ’t is ook al de twaalfde keer dat we onderaan de Bruggeneindse molen te gast zijn!
Het is een traditie dat tijdens de meiboomplanting ongehuwde jonge mannen tussen 16 en ca. 25 jaar in het strijdperk treden en elkaar bekampen voor de titel van meigraaf.  Allen worden ze onderworpen aan een reeks kracht- en behendigheidsproeven. De kranigste, krachtigste en sluwste wordt uiteindelijk meigraaf en mag daarna zijn meigravin kiezen. Ook de dames blijven de jongste jaren bij de meispelen allerminst inactief… Alle jongeren van jeugd- en sportverenigingen worden uitgenodigd om in het strijdperk te treden.
Hoogtepunt van dit volks lentefeest is de meiboomplanting zelf, gevolgd door de huldiging van een telkens weer verrassende eregast. En dan wordt er weer gedanst rond de meiboom, gezongen, gefeest, gegeten en gedronken.
Wie nog nooit de linten- of de zwaarddans zag, wie houdt van de volkse klanken van tienbasser en doedelzak, wie verzot is op vlaai en Heistse noppekens, wie zich wel eens aan een wervelende polonaise wil wagen, wie graag uit volle borst de liederen uit zijn jeugd meezingt, afspraak op zondag 20 mei op het heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve aan de Bruggeneindse Heibaan!  Krijg je al goesting?..Kom gerust af.
Het meifeest start om 14.30u stipt.  Gratis toegang. Iedereen, groot en klein, van harte welkom!